"Meidän ei tarvitse yrittää voittaa sen luottamusta eikä sen ystävyyttä - se on syntynyt ystäväksemme." - Maurice Maeterlinck

tiistai 25. marraskuuta 2014

PIENI OPPII

Tässä nyt meille Lumen ja Usvan kanssa tulee vähän reenaustaukoa, kun itselläni on vähän terveysvaivoja. Lumen reenit jätettiin eilen ja tulevana maanantaina ihan suosiolla väliin, mutta Usvan kanssa käytiin eilen pentukurssilla korvaamassa menneen sunnuntain tunti.

Usvalla oli taas niin hieno oppiminen päällä, että välillä sai oikein ylpeänä katsoa neidin uuden oppimista :) Agilityn puolelta harjoiteltiin keppien pujottelua, pussia, hyppyesteelle lähettämistä ja kontaktipintoja keinulla sekä puomilla. Keppien pujottelu on vähän säntäilyä sinne ja tänne, kun Usvalla mielessä on vain pujottelun lopuksi saatava palkka, mutta muutaman kerran neidin pujotteleminen meni jopa aikalailla oikeaan suuntaan. Pussia Usva meni yllättävän rohkeasti, eikä muutaman toistokerran jälkeen haittanut yhtään, vaikka päästin lopussa pussin suun putoamaan niin, että Usvan täytyi itse rohkeasti suunnistaa pussista ulos kohti palkkausta :) Hyppyesteelle lähettämistä tehtiin siten, että koira otettiin aluksi sivulle, mistä sitten ohjaaja siirtyi hieman koiran taakse ja, kun koira hoksasi katsoa oikeaan suuntaan (estesiivekkeiden väliin), koiran sai lähettää kohti "hyppyä" ja palkkausta. Sivulle jättämistä pitäisi Usvan kanssa reenata, aiemmin ei ollakkaan lainkaan vielä sitä harjoiteltu, kun pelkkä paikalla pysyminenkin vielä reenauksen alla. 

Kontaktipintojen harjoittelu meni myös ihan mukavasti. Otin Usvalle kontaktille "koske" -käskyn, kun taas Lumella samainen käsky on "seis". Ajattelin säästää tuon "seis" -käskyn Usvalle sitten johonkin TOKO puolen juttuihin, jos siinä tarvitsee jotenkin koiraa pysäytellä tms. :) Usva oppi erillisen kosketuspinnan harjoittelukappaleen avulla hienosti lopputuntia kohden käskysanan merkityksen :) Onhan ne sitten niin hienoja hetkiä katsoa vierestä, kun koira tekee oikein vain muutaman toistokerran jälkeen :) Usvalle koitan kovasti jo nyt heti pennusta pitäen opettaa keinua, kun Lumen keinureenaus on edelleenkin mitä on.. Lumenkin kanssa olisi pitänyt heti sen ensimmäisen säikähdyksen jälkeen vain suoriltaan jatkaa totuttelua, niin keinusta ei ehkä sitten olisi tullut meille sitä "mörköä".. Paljon Usva sai tunnin vetäjältä kehuja, ja olisi neidistä kuulemma agilitykoiraksikin ;) Pääsääntöisesti suunnitelmissa olisi opetella TOKOa, mutta katsotaan nyt jos tehtäisiin molempia :)

TOKOn puolella harjoiteltiin lähinnä seuraamista, sivulle tuloa ja sivulle jättämistä. Seuraaminen häiriössä (muita koiria lähettyvillä), on vielä vähän katkonaista, mutta aika kivasti Usva jo pystyy seuraamaan käskystä. Sivulle tulo onnistuu käsiliikkeellä auttaen, mutta sivulle jättämistä täytyy tosiaan harjoitella. Ohjaajalta saatiin myös hyvää vinkkiä omasta kropan käytöstä ja siitä miten sen avulla voi koiralle opettaa eri asioita. Esim. kun koiran tulee seurata, ohjaaja lähtee liikkeelle koiranpuolimmaisella jalalla, ja kun täytyy jäädä sivulle, niin poistutaan koiran luota koiran kauimmaisella jalalla. Tätä voisi kyllä Usvan kanssa opetella myös :) Mukava aina oppia uutta, tällainen asia ei olisi itsellä tullut mieleenkään. Puhuttiin myös koiran opettamisesta peruuttamaan, tämäkin tuli meille vähän uutena asiana, "Ai pitääkö sellaistakin osata?" Joten lisää opeteltavaa vain :)

Usvasta olisi kiva räpsiä uusia kuvia, paljon on neiti jo kasvanut ja alkaa pikku hiljaa se "kettuvaihde" olemaan kasvussa. Aika tasaisesti Usva on mielestäni kasvanut, ettei ole ollut mitään yhtäkkisiä sinkumisia. Hampaita on pudonnut edelleen, yhtenäkin päivänä neiti pureskeli luuta ja tiputtaessaan luun lattialle, tippui suusta myös hammas :D Purenta näyttäisi omaan silmään ainakin vielä olevan normaali. Täytyy nyt katsoa oman voinnin mukaan tuota kuvapäivitys puolta :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti