"Meidän ei tarvitse yrittää voittaa sen luottamusta eikä sen ystävyyttä - se on syntynyt ystäväksemme." - Maurice Maeterlinck

torstai 3. huhtikuuta 2014

REPPUTOTUTTELUA

Taisinkin jo mainita aiemmin, että haaveena olisi opettaa Lumelle repun käyttöä. Noh, tuumasta toimeen ja aloin kysellä muilta lapinkoiraihmisiltä kokemuksia, suosituksia ja vinkkejä. Sainkin hyvää infoa koiran reppuilusta, ja sen tiedon perusteella lähdin etsimään Lumelle sopivaa reppua.

Osa saattaa ihmetellä, että miksi ihmeessä koiralla pitäisi olla reppu? Eihän se mikään koululainen ole. Koiralla reppua voidaan käyttää liikunnassa koiran "rauhoittamiseen", usein reppu auttaa hieman vauhdin hillitsemisessä. Reppua voidaan käyttää myös ns. "työtarkoituksessa", esim. retkeiltäessä. Tämä olisi ideana meilläkin :)


Tilasin Lumen repun netistä Peten koiratarvike -sivulta. Siellä olikin aika paljon valinnanvaraa, halvemmasta todellakin niihin kalleimpiin. Lumen reppu on Kyjenin Outward Hound Backpack, jota nyt totutellaan käyttämään. Valitsin koon  M Lumen mittojen (paino, rinnanympärys) mukaan, ja hyvällä tuurilla sattui heti oikea kokokin.


Meillä repun totuttelu lähti käyntiin sisätilaharjoittelulla. Pidin täysin tyhjää reppua Lumella selässä, neiti sai näin totutella tähän uuteen hökötykseen, olihan sitä niin pelottavaa pukea ensimmäistä kertaa päällekkin. Nopeasti neiti kuitenkin tottui siihen, että jotain ylimääräistä on selkäpuolella. Sitten lisäsin reppuun painoksi muutaman Lumen kevyen lelun. Kevyelläkin painolla Lumi aluksi kulki sisällä reppu selässä hieman seiniä myöten koittaen saada reppua pois selästä, mutta hurjien kehumäärien jälkeen neiti näytti jo hyväksyvän painonlisäyksen selkäpuolella. Seuraavaksi sitten kokeiltiin hieman painavempia leluja repputavarana, ja nyt tänään vietiin taas harjoittelu askeleen edemmäs, kun lähdimme koirien kanssa sisältä ulos reppuilemaan. Laitoin Lumelle reppuun pari pientä puolityhjää vesipulloa sekä kevyen koiran matkajuomakupin. Lumi ei välittänyt painosta mitään ja oli oikein innoissaan lähdössä ulkoilemaan.

Reppuilureissun teimme Kempeleenlahden luontopolulla. Ilta-aurinko paistoi kivasti ja oli ihana kävellä rauhassa pitkien rantakaislojen keskellä.






Kyjenin repussa on vahvistetun selkäosan molemmin puolin kaksi isoa taskua, joissa on sisällä (verkolliset) sivutaskut sekä taskun pohjalla juomapullolle "rinksut", joilla pullo pysyy hyvin taskussa paikallaan. Selkäosassa on pieni kiinnike, jonka irroittamalla repun saisi kokonaan pois koiran selästä. Selänpuolelta löytyy myös ns. "kantokahva", johon voi kiinnittää vaikkapa koiran remmin koiran ollessa vapaana. Repun etuosassa on rintakehän eteen tuleva pehmustettu tukiosa, josta lähtee remmi koiran rintakehän alle, etujalkojen taakse. Repussa on myös toinen rintakehän alakautta kulkeva remmi, jolloin repun saa aika tukevasti koiran selkään. Reppu tukee hyvin edestä, selästä ja on Lumelle kiinnityksiltään sopiva :)




Miten reppuilu sitten kannattaisi aloittaa? Tässä tulee lyhyesti ne vinkit ja ohjeet, mitä minä sain:

- Huomioi koiran ikä ja paino. Reppuilua voidaan mielellään ajatella aloitettavaksi vasta koiran ollessa 1 - 1,5 -vuotias, tähän ikään mennessä koiran luusto on ehtinyt saada riittävästi aikaa kehittyäkseen (vrt. isot rodut). Koiran paino tulee huomioida siten, ettei koiralla yritetä kantaa liian raskasta kantamusta. Koira pystyy kantamaan n. 1/3 omasta painostaan.

- Maaston huomoiointi. Reppuilu toteutetaan mielellään muussa maastossa kuin kaupungissa asfalttipinnoitteisella tiellä, metsässä tms. maasto on pehmeämpää ja monipuolisempaa.

- Huomioi koirasi jaksaminen. Reissuja suunniteltaessa pitäisi huomioida se, miten paljon koira jaksaa kantaa ja kuinka pitkä reissumatka on. Pitemmillä reissuilla koiran täytyy antaa levähtää ilman reppua, ja repun voi ottaa pois koiran selästä jos koira näyttää väsymyksen merkkejä.

- Valitse sopiva reppu. Etsi ja vertaile erilaisia koirareppuja, kokeilemalla selviää parhaiten millainen reppukiinnitys on koirallesi parhain. Repun koon tulisi olla sopiva, jotta reppu pysyy hyvin selässä, eikä ala valumaan puolelta toiselle. Repussa suurimman painoalueen (taskujen muoto) olisi hyvä tulla koiran etuosaan, etujalkojen ja rintakehän alueelle.

- Totuta koira repun käyttöön vähitellen. Lähde liikkeelle pienistä askelista, ensin totuttamalla koira reppuun ja sen kiinnityksiin. Lisää sen jälkeen reppuun painoa tasapuolisesti molemmille puolille, aloittakaa kevyistä painoista. Painomäärää voi kasvattaa koiran tottuessa reppuun.

Lisää hyviä vinkkejä varmasti löytyy, mutta tässä oli lyhykäisyydessään ne mitkä itse pidin mielessä etsiessäni Lumelle reppua :)


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti