"Meidän ei tarvitse yrittää voittaa sen luottamusta eikä sen ystävyyttä - se on syntynyt ystäväksemme." - Maurice Maeterlinck

sunnuntai 6. syyskuuta 2015

USVA PAIM-T

Tänään käytiin Usvan kanssa paimennuskokeissa taipumustestissä. En ole koskaan ennen ollut edes katsomassa mitään paimennukseen liittyvää, joten oltiin koiran kanssa ihan täysin ummikkoja ja aloittelijoita. Jännitys oli suuri ja pelkäsin, että usva joko a) saa paikan päällä hillittömän hepulihopulikohtauksen (=juoksee ympäri kuin päätön kana), b) ei tajua paimentamisesta yhtään mitään ja tuijottaa vaan elukoita jähmettyneenä paikoilleen tai c) alkaa haukkumaan otuksia kuin hullu :D Vaan mitään näistä ei Usva tehnyt, neiti meni lampaiden kanssa niin sievästi, kunnioittaen lampaita, antaen niille tilaa ja ollen kuitenkin kiinnostunut niistä. Omakin jännitys karisi pois mahan pohjalta heti, kun päästiin Usvan kanssa portin läpi likemmäs lammasaitausta :) Olihan se hienoa huomata, miten Usva toimi luontaisesti niin näppärästi, kun olin ajatellut, että se laittaa homman ihan ranttaliksi :) Harmi, ettei testiä saanut videokuvata. 

Paimennuskokeet suoritettiin lampailla ja ylituomarina toimi Terhi Mikkonen, hänen opastuksessa oli myös tuomariharjoittelijamies, joka tuomaroi yhdessä ylituomarin kanssa taipumuskokeet. Aluksi kaikki taipumustestiin osallistuvat nartut olivat yhtä aikaa isomman aitauksen sisällä, ilman lampaiden läsnäoloa. Tuomarit kävivät tervehtimässä ja katsoivat luoksepäästävyyden, jonka jälkeen pujoteltiin toisten koirakoiden keskuudessa. Tämän jälkeen koira päästettiin hihnasta irti, ja täytyi kävellä koiran kanssa pressun yli (eri ääninen maasto?), jonka jälkeen käveltiin kohti hieman haastavampaa maanpintaa. Kävellessä sivussa paukautettiin kivellä jotain metallista, ja katsottiin koiran reagointia ääneen. Pätkällä epätasaista maastoa koiran liikkuvuutta testattiin, jonka jälkeen koira vietiin apulaiselle kiinnipidettäväksi ja itse mentiin koiran näkyviltä piiloon usean metrin päähän ja koira kutsuttiin luokse. 





Tämän "yhteistestin" jälkeen meillä oli pieni breikki ja sitten päästiin yksitellen järjestyksessä lampaiden kanssa aitaukseen. Koira kytkettiin liinaan, ja aluksi kierrettiin vähän aikaa lammasaitauksen ulkopuolella aitauksen vierellä. Tämän jälkeen tuomari meni lampaiden luo aitaukseen ja vei ne kauemmas, jotta Usvan kanssa päästiin aitaukseen sisään. Usva oli edelleen liinaan kytkettynä, ja minun tuli vain kulkea koiran jatkeena pitäen liinaa löysällä. Testin lopussa päästin liinasta täysin irti ja Usva sai "vapaasti" kulkea ja ohjata lampaita. Testissä seurattiin koiran luontaista taipumusta toimia paimenena lampaille. Testissä Usva oli lähes tulkoon koko ajan kiinnostunut lammaslaumasta, ohjasi laumaa tietyn välimatkan päästä eikä yrittänyt säntäillä lampaiden perään. Ennemminkin Usva haki minulta hyväksyntää mennä likemmäs. Vähän olin huomaavinani Usvassa pientä epävarmuutta oudosta uudesta tilanteesta, mutta kokonaisuudessaan Usva toimi rohkeasti. Sain kyllä olla Usvasta ylpeä :) Testi meni hyväksytysti läpi ja Usva ansaitsi tunnustuksen PAIM-T :) Täytyy myöntää, että nyt pieni paimennuskipinä kyllä pääsi iskemään.. :D




Arvostelulomake

Luontaiset ominaisuudet
- sosiaalisuus ihmisiä kohtaan: luoksepäästävä, avoin (erittäin hyvä)
- sosiaalisuus muita koiria kohtaan: sosiaalinen (erittäin hyvä)
- Fyysinen olemus: välinpitämätön, valpas (erittäin hyvä)
- Tottelevaisuus: valpas, tottelevainen (erittäin hyvä)
- Asenne: rauhallinen, varma (erittäin hyvä)

Paimennustaipumukset
- Kiinnostus laumaan: hakeutuu lauman luo (erittäin hyvä)
- Laumaa lähestyminen: rauhallinen, kiinnostunut (erittäin hyvä)
- Lauman kohtaaminen: rauhallinen/varma/kiinnostunut (erittäin hyvä)

Tyyli
- Käyttää silmää lauman hallitsemiseen: paljon
- Osoittaa pyrkimystä tasapainoittaa laumaa ohjaajalleen: paljon
- Sopeuttaa voimankäyttöä laumaa kohtaan: paljon
- Työskentelee haukkuen: ei lainkaan
- Pyrkii kasaamaan laumaa kokonaisuutena: paljon
- Työskentelee keskilinjalla: paljon
- Työskentelee liikkeen kautta:  paljon

Yleistä/Kommentteja
" Mukava, harkitsevainen koira. Erittäin lupaava ensimmäinen kohtaaminen lampaiden kanssa. Ohjaajalle plussaa rauhallisuudesta. Itsenäinen koira. " 
 

1 kommentti:

  1. Hienoa, että uskaltauduitte mukaan ilman kokemustakin, kannatti! :)

    VastaaPoista